Environment

Avrupa'da Ateşi Korumak

Petition is addressed to
Committee on Petitions (Petitionsausschuß)

421 signatures

500 for collection target

421 signatures

500 for collection target
  1. Launched 04/09/2024
  2. Time remaining > 2 months
  3. Submission
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

I agree that my data will be stored . I decide who can see my support. I can revoke this consent at any time .

 
This petition is also available in English .

Petition is addressed to: Committee on Petitions (Petitionsausschuß)

NODFYR bu manifestoyu, Avrupa manzaralarına yerli ateşi geri getirmeyi amaçlayan bir belge olarak sunmaktadır. Bu amaçla, reçeteli ve ekolojik ateş kullanımının uygulanması yoluyla, Avrupa halklarının (sadece Avrupa Birliği değil) ateş kullanımına dair teknik kriterlere ve atalarımızın bilgilerine saygı gösterilerek ve bunlara uyularak, toprakların bakımını ve habitatların ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlayacak kaynakların sürdürülebilir yönetimine odaklanılacaktır. Böylece, bu manifestonun amacı ve kapsamı doğrultusunda:

  1. NODFYR’ın amacı, Avrupa’daki farklı eyaletler ve bölgelerde reçeteli ateşin ve geleneksel ateşin ortak tanımının olası kullanımlarını politik tartışma ve münazaraya taşımaktır.
  2. NODFYR, sınıflandırılmış peyzajların ve korunan alanların korunması için reçeteli, geleneksel ve kurumsal ateş kullanımının entegrasyonunu savunur.
  3. NODFYR, reçeteli ateşin emisyonları azaltma ve toprak karbon tutulumunu artırma rolünü savunur ve entegre eder.
  4. NODFYR, Avrupa peyzajlarının ateşe uyumlu ve ona bağımlı olan habitat ve ekosistemlerinde ateşin yeniden tanıtılmasını ve sürdürülmesini savunur, ateş rejimlerini dikkate alarak ve geleneksel uygulamalarla bütünsel ve entegre bir vizyon temelinde hareket eder.
  5. NODFYR, yerel toplulukları ateşi ata mirası ve güvenli bir araç olarak kullanmaları konusunda güçlendirmenin ve kapasite kazandırmanın gerekli olduğunu, böylece orman yangını riskini ve büyük orman yangınlarının etkilerini azaltmayı hedefler.
  6. NODFYR, Avrupa’nın ateşle ilgili geleneksel bilgisini yeniden tanıtmayı, bu bilgiyi binlerce yıl boyunca kullanan ve kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan bütünsel çerçeveye dayalı olarak hedefler.
  7. NODFYR, ateşi hala koruyan Avrupa’daki yerel toplulukların geleneksel bilgisini ve kullanımını değerli kılmayı, yaymayı ve kültürünü teşvik etmeyi, çeşitliliği, eşitliği, kapsayıcılığı, adaleti ve egemenliği kapsayan ateş kültürünü tüm bölgelerde ve halklarda güçlendirmeyi hedefler.
  8. NODFYR, geleneksel bilgiyi reçeteli ateş ve kurumsal ateş teknisyenlerinin eğitimine ve kapasite geliştirmeye entegre etmeyi savunur.
  9. NODFYR, geleneksel ateş kullanımını insanlığın somut olmayan mirası olarak teşvik etmeyi amaçlar.
  10. NODFYR, Ortak Tarım Politikası (CAP) çerçevesinde meraların yönetimi ve korunmasında geleneksel ve kurumsal nitelikte reçeteli ateşin tanıtımını savunur.

Reason

İnsanlığın başlangıcından beri ateşin üretimi, kontrolü ve kullanımı, insan türünün evriminde belirleyici bir faktör olmuştur. İlk enerji çağı, insanlığın biyokütle yakarak ateşten elde edilen enerjiyi kullanmaya başladığı 300.000 yıldan daha uzun bir süre önce başlamıştır. Bu güçlü enerjinin kontrolüyle, insanlar bulundukları alanı şekillendirdiler ve kendilerini fiziksel ve bilişsel düzeyde bireyler olarak ve sosyal varlıklar olarak biçimlendirdiler.
Neolitik dönemde, ateşin pastoral toplumların yaratılmasında ve genişlemesinde belirleyici bir rolü olmuş ve Avrupa’nın manzaralarını değiştirmede önemli bir rol oynamıştır. Geleneksel, kırsal, yerli veya yerel yangınlar, Avrupa kıtasının insan tarafından işgal edilmesinden bu yana doğal yangınlarla birlikte var olmuştur. Geleneksel topluluklarla ilişkili yangınlar, heterojen bir peyzaj yaratmıştır. Geleneksel, kırsal ve yerli olarak bilinen bu toplumlarda, ateşin atalara dayanan kullanımı, çayırları yenilemek, yeni otlak alanları açmak ve tarım ürünleri ekmek için ormansızlaştırma, avlanmayı teşvik etmek ve kolaylaştırmak, biyokütle yönetimi ve yakıt azaltma, meyve üretimini teşvik etme, haşere ve hastalıkları kontrol etme, yabani hayvanları kontrol etme, konut alanlarını genişletme veya kültürel ve törensel amaçlar gibi çok çeşitli amaçlar için devam etmektedir.
Yüzyıllar boyunca, bu ateş kullanımları insan toplulukları için bir geçim sistemini sürdürmeyi amaçlasa da, biyolojik çeşitliliğin korunması ve peyzajın sürdürülebilirliği için de faydalar sağlamıştır. Ateş, insan toplulukları ve ekosistemler için nasıl, ne zaman ve nerede meydana geldiğine bağlı olarak olumsuz veya olumlu bir rol oynayabilir.
yüzyıldan itibaren Avrupa’da sanayileşmenin başlamasıyla birlikte, kırsal nüfusun kentsel merkezlere göçü, tarımın motorize edilmesi, tarımın yoğunlaştırılması, inorganik gübrelerin tanıtılması ve mülkiyet rejimlerindeki değişiklikler (ortak arazilerin özelleştirilmesi) gibi kırsal alanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahip sosyo-ekonomik değişim süreci kademeli olarak başlamıştır. Esasen kentsel ve kentleşmiş olan yeni toplumlar, kırsal alanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahip olmuş, bu da ateşin peyzajdan dışlanmasına neden olmuş ve ateşe uyum sağlamış ve ona bağımlı olan ekosistemlerin ekolojik süreçlerinde insan kaynaklı yangının önemini bozmuştur.
1970’lerden itibaren, ABD’de uygulanan reçeteli ateş eğitimini benimseyerek, ateş Avrupa ormanlarına bir yakıt yönetim aracı olarak, orman yangınlarıyla mücadele ve orman yönetiminde etkili devlet kurumları tarafından teşvik edilen sözde reçeteli ateş veya teknik ateş (Portekiz'de kontrollü ateş) olarak yeniden tanıtılmıştır.
Avrupa topraklarının kırsal alanlarında meydana gelen kümülatif değişiklikler, iklim değişikliği (küresel ısınma ve yağış düzenlerindeki değişiklikler) ve peyzajdaki değişikliklerin (parçalanma, eski uygulamaların terk edilmesi ve arazi kullanımı) birleşimiyle artık geçmişten farklı davranan orman yangınlarına yol açmıştır; bu değişiklikler Birinci Sanayi Devrimi'nden bu yana daha da kötüleşmiştir.
Sadece iki yüzyılda, Neolitik dönemden beri geliştirilen ve kaynakların dengeli yönetimine dayanan, ateşin en çeşitli amaçlar için enine bir araç olduğu ve peyzajların sürdürülebilirliğini teşvik ettiği karmaşık bir atalar sistemi yok edilmiştir.
Şu anda, Avrupa’daki orman yangını sezonları uzamakta ve daha yoğun hale gelmekte ve yavaş yavaş tüm Avrupa’yı etkilemektedir. Değişimin bu mevcut bağlamında, her yıl Avrupa topraklarını etkileyen büyük ve yıkıcı orman yangınlarının etkisini önlemenin bir yolu olarak ateşi peyzaja geri getirme ihtiyacı vardır.
Geleneksel yangınla ilgili bilgi ve uygulamaların yeniden canlandırılması, orman yangınlarının oluşturduğu tehditlere uyum sağlamak için önemli bir strateji haline gelmektedir. Bu nedenle, Avrupa peyzajlarının iklim değişikliğinin etkilerine ve bundan kaynaklanan potansiyel risklere karşı direncini artırmak ve kırsal toplulukların topraklarının, habitatlarının ve kaynaklarının yönetiminde reçeteli ateşin (geleneksel veya teknik) yeniden tanıtılması hayati önem taşımaktadır.

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off stub with QR code

download (PDF)

Petition details

Petition started: 09/04/2024
Petition ends: 02/03/2025
Region: European Union
Topic: Environment

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Why people sign

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages. To the tools

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now