Regio: Kroatië
Dierenwelzijn

Gradnja županijskih skloništa za životinje, besplatno čipiranje i kastracija vlasničkih životinja

Petitie is gericht aan
Hrvatski sabor

484 handtekeningen

500 voor collectiedoel

484 handtekeningen

500 voor collectiedoel
  1. Begonnen 10-10-2024
  2. Handtekeningenactie nog steeds > 5 maanden
  3. Overdracht
  4. Gesprek met ontvanger
  5. Beslissing

Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden opgeslagen. Ik bepaal wie mijn steun kan zien. Ik kan deze toestemming op elk moment intrekken .

De petitie is gericht aan: Hrvatski sabor

Republika Hrvatska nema niti jedno jedino županijsko sklonište za životinje iako ih je trebala izgraditi najkasnije do 31. prosinca 2018. godine.
Isto tako, jedinice lokalne samouprave bile su dužne do 30. lipnja 2018. osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu, kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca, a ovaj nadzor nije proveden.
Vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom i čipiranje štenaca prije promjene vlasništva, međutim, mnogi to ne čine, štenci se poklanjaju ili prodaju bez prethodnog označavanja mikročipom, čime se izbjegava njihovo uvođenje u Upisnik kućnih ljubimaca.
Iako je Zakonom o zaštiti životinja izričito zabranjeno svjesno napuštanje životinja, u Republici Hrvatskoj svake godine se napusti preko 10.000 životinja, a osoba koja je napustila životinju nikada se ne privede pred lice pravde jer životinja nije označena mikročipom.
Postojeća skloništa za životinje su kapaciteta manjih od potrebnih, tako da zbrinjavanje napuštenih životinja postaje ozbiljna problematika u Republici Hrvatskoj.

Reden

Obzirom da skloništa ne mogu primiti napuštene životinje, one padaju na skrb udrugama i volonterima koji nisu u sustavu osiguranja troškova njihovog zbrinjavanja, kao što su to azili i skloništa, zbog čega mnoge udruge i volonteri svoj rad financiraju iz vlastitih sredstava, čime često ugrožavaju i vlastitu egzistenciju.
Ovakvo stanje postaje neodrživo i hitno je potrebno pristupiti izradi nacionalnog plana sprječavanja napuštanja životinja, uključujući organizaciju besplatnog čipiranja i kastracije kućnih ljubimaca, a županije obvezati na izgradnju županijskih skloništa kao javnih ustanova, kako bi se osigurala transparentna kontrola potrošnje novca poreznih obveznika.

Bedankt voor je steun, Milica Gašpert uit Sesvete
Vraag voor de initiatiefnemer

Link naar de petitie

Afbeelding met QR-code

Afscheurstrookje met QR-code

downloaden (PDF)

Gegevens met betrekking tot de petitie

Petitie gestart: 10-10-2024
De petitie eindigt: 09-04-2025
Regio: Kroatië
Categorie: Dierenwelzijn

Vertaal deze petitie nu

Nieuwe taalversie

Za dobrobit životinja na ulici

Nog geen tegenargument.

Waarom mensen ondertekenen

Skromno molim da kao jedna država članica EU i kao zemlja koja napreduje shvatimo ozbiljno potrebu zbrinjavanja životinja na našem području. Napuštene životinje i nekvalitetno “zbrinute” životinje su odraz državljana, a i (ne)uređenja države. Pozivam sve na preuzimanje odgovornosti i inicijative! Moramo bolje!

Hulpmiddelen voor het verspreiden van de petitie.

Heb je een eigen website, blog of webportaal? Word pleitbezorger en verspreider van deze petitie. We hebben een banner, widget en API (interface) om op je site te zetten. Naar de gereedschappen

Vertaal deze petitie nu

Nieuwe taalversie

Help mee om burgerparticipatie te vergroten. We willen je kwesties kenbaar maken en daarbij onafhankelijk blijven.

Nu ondersteunen