Regio: België
Huisvesting

Geachte minister, houd coöperatief wonen betaalbaar!

Petitie is gericht aan
Federaal Parlement van België

2.866 handtekeningen

Handtekeningeninzameling voltooid

2.866 handtekeningen

Handtekeningeninzameling voltooid

  1. Begonnen november 2023
  2. Handtekeningeninzameling voltooid
  3. Overdracht voorbereiden
  4. Gesprek met ontvanger
  5. Beslissing

De petitie is gericht aan: Federaal Parlement van België

Vanaf 1 januari 2024 stijgt het btw-tarief voor sloop en heropbouw in 32 steden en gemeenten van 6% naar 21%, behalve voor particulieren. Dit betekent dat coöperatief wonen in die steden en gemeenten een pak duurder zal worden. Dit is een doorn in het oog voor alle mensen die wonen eerlijker en duurzamer willen maken via een coöperatieve aanpak. 
Om coöperatief wonen te redden van deze btw-verhoging hebben we een brief geschreven naar vice-eersteminister en minister van Financiën Vincent Van Peteghem en zijn collega’s van de federale regering. In deze brief vragen we om de overgangsmaatregelen voor bouwwerken tot 2027 te verlengen zodat de coöperatieve woonprojecten die vandaag in opstart zijn, verder kunnen afgewerkt worden aan 6% btw. Tevens geven we een voorzet om in gesprek te gaan over een gelijke fiscale behandeling van coöperatief wonen en individueel eigenaarschap van woningen.
Jij kan deze brief kracht bij zetten door deze petitie te tekenen en te delen. Samen kunnen we voor coöperatief wonen dezelfde voordelen opeisen als voor particulier wonen!
De deadline voor ondertekening is al op zondag 3 december 2023, want de beslissing over het btw-tarief zit in de laatste rechte lijn.
Link: Lees de brief en de bijlage

Reden

De maatregel
Zowel particulieren als bedrijven genieten op dit moment van het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw van één of meerdere woningen in 32 steden en gemeenten. Echter, vanaf 1 januari 2024 stijgt dit tarief van 6% naar 21% voor iedereen, behalve voor particulieren. 
Er wordt een duidelijke keuze gemaakt om particulier eigenaarsschap te ondersteunen. Echter, wat met particulieren die zich verenigen via een coöperatieve vennootschap? Deze kijken nu  aan tegen een serieuze meerprijs. In geval van sloop- en heropbouw kan een coöperatief woonproject 10% duurder worden. Wie er eerst kon wonen aan 1000 € per maand zal dan 100 € meer moeten betalen.
En dit is niet het enige onrecht dat coöperatieve bewoners ondergaan.  Coöperatief wonen is al serieus benadeeld o.a. op het vlak van registratierechten (12% i.p.v. 3%), vennootschapsbelasting (25% i.p.v. 0%), en allerhande bouw- en renovatiesubsidies die niet kunnen verkregen worden. Daarbovenop dreigt coöperatief wonen nu verder benadeeld te worden via een hoger btw-tarief voor sloop en heropbouw (21% in plaats van 6%).
De voordelen van coöperatief wonen
Nochtans is het zeer slim om vanuit de overheid wooncoöperaties te ondersteunen. Ze hebben namelijk een heel positieve impact op de maatschappij. Lieve Jacobs, coördinator coöperatief ondernemen bij CERA zegt het zo in dit artikel
Wooncoöperaties "maken wonen betaalbaar, kwaliteitsvol en bereikbaar voor een breed publiek. Daarnaast kunnen ze ook een oplossing bieden aan de klimaatuitdagingen en zorgnoden”.
Door samen te werken via een coöperatie kunnen particulieren genieten van schaalvoordelen op vlak van ervaring en kosten, maar ook op vlak van duurzaamheid. In wooncoop-projecten zoals Stek Future en MoosHerk is het mogelijk om een BEO-veld aan te leggen. Boorput energie-opslag = duurzame verwarming in de winter en koeling in de zomer. Door samen te werken via een wooncoöperatie wordt deze duurzame maar dure techniek toegankelijk voor een breder publiek.
Meer nog, coöperatief wonen is een brug tussen huren en kopen. Een deel van de maandelijkse woonkost gaat naar de aankoop van aandelen in wooncoop. Hierdoor bouwen mensen vermogen op waardoor ze individueel sterker staan.
De overheid doet er dus goed aan om coöperatief wonen te ondersteunen. Want zo stimuleren ze rechtstreeks een sterkere, veiligere en meer duurzame samenleving. Welke politicus wil dit nu niet?
Houd coöperatief wonen betaalbaar, teken de petitie
Om coöperatief wonen te redden van deze btw-verhoging hebben we een brief geschreven naar vice-eersteminister en minister van Financiën Vincent Van Peteghem en zijn collega’s van de federale regering. In deze brief vragen we om de overgangsmaatregelen voor bouwwerken tot 2027 te verlengen zodat de coöperatieve woonprojecten die vandaag in opstart zijn, verder kunnen afgewerkt worden aan 6% btw. Tevens geven we een voorzet om in gesprek te gaan over een gelijke fiscale behandeling van coöperatief wonen en individueel eigenaarschap van woningen
Doe mee en zet deze brief kracht bij. Onderteken deze petitie en stuur ze door naar jouw netwerk. Op die manier kan jij gemakkelijk bijdragen tot een eerlijkere en duurzamere maatschappij.

Bedankt voor je steun, wooncoop cv uit Gent
Vraag voor de initiatiefnemer

Link naar de petitie

Afbeelding met QR-code

Afscheurstrookje met QR-code

downloaden (PDF)

Gegevens met betrekking tot de petitie

Petitie gestart: 29-11-2023
De petitie eindigt: 28-02-2024
Regio: België
Categorie: Huisvesting

Coöperatief wonen is echt nodig in Vlaanderen, het schoolvoorbeeld van inefficiëntie in stedenbouw met onze ongerepte lintbebouwing. Coöperatief wonen zorgt ervoor dat we onze steden en gemeenten efficiënter bouwen en organiseren, want samen hebben we meer, en zijn we duurzamer!!

Tja, ook cooperatieve vennootschappen kunnen gericht zijn op (financiële) winstmaximalisatie en dus niet, bijvoorbeeld, op het recht op een goede woonst.

Help mee om burgerparticipatie te vergroten. We willen je kwesties kenbaar maken en daarbij onafhankelijk blijven.

Nu ondersteunen