W imieniu Stichting Pierre Robin Europe, w sprawie konieczności wszczęcia przeciwko Francji postępowania w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego w związku z naruszeniem unijnych przepisów dotyczących transgranicznej opieki zdrowotnej

Petycja jest adresowana do

0 Podpisy

Zbiórka zakończona

0 Podpisy

Zbiórka zakończona

1. Rozpoczęty 2020
  2. Zbiórka zakończona
  3. Przygotuj zgłoszenie
  4. Dialog z odbiorcą
  5. Decyzja

To jest petycja internetowa Parlamentu Europejskiego .

przekazywanie

Petycja skierowana jest do: Petitionsausschuss des Europäischen Parlaments

Składający petycję wzywa Parlament Europejski, aby zalecił Komisji wszczęcie przeciwko Francji postępowania w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego w związku z tworzeniem nieuzasadnionych przeszkód uniemożliwiających pacjentom cierpiącym na rzadkie choroby korzystanie z transgranicznej opieki zdrowotnej, twierdząc, że dyrektywa 2011/24/UE w sprawie stosowania praw pacjentów w transgranicznej opiece zdrowotnej nie jest wdrażana i stosowana w sposób prawidłowy. Ogólnie rzecz ujmując, składający petycję twierdzi, że pacjenci cierpiący na rzadkie choroby powinni być traktowani priorytetowo w dostępie do opieki zdrowotnej w UE, ponieważ potrzebują wysoko wyspecjalizowanego leczenia i lekarzy, których nie można znaleźć na szczeblu lokalnym.

Link do petycji

Obraz z kodem QR

Odrywana kartka z kodem QR

pobierać (PDF)

Informacje na temat petycji

Ruszyła petycja: 29.04.2020
Petycja się kończy: 28.04.2021
Region: Unia Europejska
Kategoria:

Brak argumentu ZA.

Nie ma jeszcze argumentu PRZECIW

Pomóż nam wzmocnić uczestnictwo obywateli. Chcemy, aby twoja petycja przyciągnęła uwagę i pozostała niezależna.

Wesprzyj teraz