Region: Kosova
Image of the petition Shpallja e urgjencës feministe shtetrore - tani! / Feminist emergency - now!
Security

Shpallja e urgjencës feministe shtetrore - tani! / Feminist emergency - now!

Qeveria Kosovar - The Government
212 supporters
42% achieved 500 for collection target
212 supporters
42% achieved 500 for collection target
  1. Launched 16/04/2024
  2. Time remaining 12 days

I agree that my data will be stored . I decide who can see my support. I can revoke this consent at any time .

Shpallja e urgjencës feministe - Tani!

Mbi 42% e vajzave dhe grave përjetojnë çdo ditë dhunë psikologjike dhe fizike në Kosovë. Gjatë vitit të kaluar, në Kosovë janë raportuar mbi 2'638 raste të dhunës në familje, ku prej tyre 2120 janë gra. Nga viti 2010 e deri më tani, 54 gra janë viktima të një femicidi. Vetëm brenda një viti, 50 raste të dhunës seksuale janë raportuar në Kosovë. Duke marrë parasysh më tutje që shifrat e rasteve jo te raportuara nuk janë përfshire në këto statistika.

Mjaft më! Kërkojmë shpalljen e urgjencës feministe shtetrore – Tani!

Politika duhet vepruar. Çdo femicid, çdo përdhunim dhe çdo dhunë psiqike dhe fizike është shumë. Shteti duhet të angazhohet në luftën kundër çdo forme të dhunës ndaj vajzave dhe grave. Ështe e patjetërsueshme që të implementohen masa të qarta dhe të përcaktohen qëllime për të luftuar me sukses dhe në mënyrë afatgjate kundër numrave të lartë të rasteve dhe rritjes së dhunës ndaj vajzave dhe grave. Ka nevojë për ndërgjegjësim dhe edukim shoqëror, për rritjen e resurseve financiare në fushën e mbrojtjes së viktimave, për sforcim të ligjeve dhe denimeve, si dhe përshtatja dhe rritja e masave ekzistuese në strukturat socio-kulturore në te gjitha rajonet e shtetit. Për atë, në këtë proces, nuk mjafton vetëm të ngrejmë zërin kundër dhunës ndaj grave.

Ka nevojë për masa konkrete!
Ka nevojë për angazhim të plotë në luftën kundër dhunës ndaj grave!
Ka nevojë për shpallje të urgjencës feministe shtetrore –TANI!

Reason

Sa femicide të tjera duhet të ndodhin që ne të zgjohemi, që të luftojmë së bashku kundër patriarkatit që i mban gratë të shtypura dhe të vogla, që i mban gratë në një kuti të gdhendur historikisht nga burrat, duke nënvizuar potenciale dhe shtyër humbjen e jetëve?

Femicidet nuk janë raste të izoluara. Është një problem kompleks dhe përgjegjësi kolektive, duke filluar nga djemtë dhe vajzat e vogla, të cilëve ju imponohen rolet e tyre prej në fillim të jetës!

Duhet mbajtur qëndrim, duhet dërguar një mesazh i qartë kundër një sistemi fetaro-patriarkal me mandat të drejtpërdrejtë emancipimi kolektiv! Kështu dëgjohen dhe mbrohen femrat. Në këtë mënyrë, ligjet mund të sforcohën dhe dënimet te rritën, strategjitë e ndërhyrjes mund të zgjerohen dhe masat parandaluese mund të zbatohen me impakt afatgjatë.

Duke i qujt rastet individuale dhe te izolume, duke parë nga ana tjetër dhe duke u distancuar nga kërkesat feministe të lëvizjes, ne e bëjmë veten bashkëfajtorë.

Emancipimi feminist na përketë të gjithëve dhe mbrojtja e vajzave dhe grave aq më tepër.

Links:

Thank you for your support, Qëndresa Sadriu from Meilen
Question to the initiator

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off stub with QR code

download (PDF)

This petition has been translated into the following languages

Translate this petition now

new language version

Why people sign

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages. To the tools

This petition has been translated into the following languages

Translate this petition now