Region: Poland

Obywatelski apel o przerwanie kryzysu humanitarnego na polsko-białoruskiej granicy

Petitioner not public
Petition is addressed to
premier Mateusz Morawiecki

0 signatures

Petition process is finished

0 signatures

Petition process is finished

1. Launched 2021
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Finished

Petition is addressed to: premier Mateusz Morawiecki

Aryas ma 8 lat, Arin ma 6 lat, Alas ma 4,5 roku, Almand ma 2,5 roku. Po raz ostatni widziano te dzieci 28 września, kiedy wraz z opiekunami i kilkunastoma innymi osobami zostały wywiezione spod budynku Straży Granicznej w podlaskim Michałowie. „Została wobec nich zastosowana procedura z rozporządzenia, czyli zostali doprowadzeni do linii granicznej” – przyznała rzeczniczka SG. Pod abstrakcyjnym określeniem „procedura z rozporządzenia” kryje się przemoc fizjologiczna: odmowa niesienia pomocy, pozbawienie dostępu do jedzenia i wody, skazanie na warunki uniemożliwiające przetrwanie, na traumy, choroby, śmierć. Przemoc fizjologiczna to po prostu forma agresji kierowana dziś przeciwko małym dzieciom, mężczyznom w stanie hipotermii, cudem odnalezionym, tonącym w bagnie kobietom. Przeciwko ludziom, którzy od wielu tygodni w przemoczonych, a wielu w zbyt lekkich na tę porę roku ubraniach; w temperaturach sięgających nocą zaledwie kilku stopni, koczują w polskich lasach bez możliwości dostępu do procedury azylowej i bez możliwości powrotu do domu. Nie zgadzamy się, by Aryas, Arin, Alas, Almand byli piłeczkami w geopolitycznym ping-pongu. Nie zgadzamy się, by jakiekolwiek dziecko skazane było na spędzenie choćby jednej nocy na gołej ziemi, w mokrej, zimnej puszczy. Od nas zależy, jaka Polska będzie im się w przyszłości śnić. O ile Aryas, Arin, Alas, Almand i inne dzieci przeżyją w lesie.

Reason

Dlatego apelujemy do Pana Premiera o przerwanie kryzysu humanitarnego, który ma miejsce na polsko-białoruskiej granicy i stanowczo domagamy się:
Natychmiastowego dopuszczenia na teren objęty stanem wyjątkowym służb medycznych i organizacji pomocowych.
Natychmiastowego dopuszczenia wszystkich osób migrujących do przewidzianych prawem procedur azylowych. W przypadku osób niekwalifikujących się do uzyskania ochrony międzynarodowej, wszczęcia wobec nich procedur powrotowych i odesłania, w sposób humanitarny i z poszanowaniem ich godności, do krajów pochodzenia.
Natychmiastowego zwołania przez Pana Premiera okrągłego stołu humanitarnego z udziałem przedstawicieli rządu, organizacji pomocowych, organizacji zajmujących się prawami człowieka i aktywistów, którzy wypracują propozycję rozwiązania obecnego kryzysu, a także wspólne dla wszystkich podmiotów procedury umożliwiające ich ścisłą współpracę na polsko-białoruskiej granicy.
W tym miejscu wzywamy szeregowych członków i członkinie PCK do śmiałego niesienia pomocy tam, gdzie jest dziś pilnie potrzebna. Zachęcamy Pana Premiera, by oficjalnie wsparł osoby chcące nieść pomoc pod auspicjami PCK, wbrew decyzjom Zarządu tej organizacji sprzeniewierzającego się szlachetnej misji tej instytucji.
Pragniemy także zwrócić uwagę na sytuację mieszkańców objętego stanem wyjątkowym pasa przygranicznego: pozostawionych samym sobie z lękiem i bezradnością; pozbawionych dostępu do rzetelnych informacji i wsparcia w sytuacji trwającego w ich najbliższym sąsiedztwie kryzysu humanitarnego.
Każdy człowiek jest wyjątkowy.
Żaden człowiek nie jest wyjątkiem.

Thank you for your support

Link to the petition

Image with QR code