Economy

Apdraugēta sēklu daudzveidība - Pret ES sēklu regulējuma, kas kalpo sēklu industrijai

Petitioner not public
Petition is directed to
Mitglieder der Kommission, des Parlamentes und des Rates der EU
984 supporters

Petitioner did not submit the petition.

984 supporters

Petitioner did not submit the petition.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Failed

05/07/2013, 00:34

The commission has voted today and is out of the game.
Neuer Petitionstext: Godātie ES Komisijas locekļi,
Godātie ES Parlamenta deputāti,
Cienījamie Eiropas Padomes locekļi!

Briselē pašlaik tiek izstrādāta jauna sēklu regula. Ja Veselības un patērētāju tiesību aizsardzības ģenerāldirektorāta plāni kļūs par realitāti, daudz veco un reto augļu, dārzeņu un graudu šķirnes pazudīs no tirgus. Šīm dažādām šķirnēm, kā arī tām šķirnēm, kas pielāgotas bioloģiskajai lauksaimniecībai, tiks likti birokrātiski šķēršļi, tai pat laikā korporatīvās lauksaimniecības pozīcijas tiks vēl vairāk nostiprinātas.

Pašlaik pieejamie ES sēklu regulas projekta teksti liecina, ka tā veicinās sēklu tirgus koncentrāciju nedaudzu sēklu industrijas korporāciju rokās. Tas ir nepieņemami! Jaunai ES sēklu regulai ir jāpieļauj šķirņu daudzveidība un šķirnes, kas piemērotas maza izmēra saimniecībām ekoloģiski adaptētu sēklu audzēšanai. Daudzveidīgām šķirnēm ir jābūt pieejamām ne tikai gēnu bankās, bet arī brīvajā tirgū bez jebkādiem birokrātiskiem ierobežojumiem.

Tāpēc mēs pieprasām – nekāda sēklu reģistrācijas pienākuma! Turklāt pašreizējie reģistrācijas kritēriji būtu jāsamazina šķirnēm, kuras ir piemērotas bioloģiskajai lauksaimniecībai, ņemot vērā to daudzveidības vērtīgumu, lai mūsu lauksaimniecība spētu pielāgoties klimata pārmaiņām, jaunām slimībām un kaitēkļiem, kā arī lai veicinātu videi draudzīgu dzīvesveidu.

Ne pašreizējie ES sēklu tiesību akti, ne patlaban pieejamie neoficiāli iesniegtie regulas projekti neatbilst šīm prasībām. Tie apdraud sēklu daudzveidību un tādējādi cilvēces kopējo lauksaimniecības mantojumu. Tie arī apdraud ilgtspējīgu pārtikas sistēmu un kalpo tikai agroķīmijas nozarei.

Mēs aicinām jūs, Eiropas Komisijas, Eiropas Parlamenta un padomes locekļi, noraidīt jebkuru priekšlikumu, kas neatbilst iepriekš minētajiem kritērijiem!
Nepieļausim turpmāku Eiropas lauksaimniecības un dārzkopības sēklu daudzveidības iznīcināšanu!

Lai iegūtu vairāk informācijas, apmeklējiet:

- Sēklu-suverenitātes kampaņa: www.saatgutkampagne.org / www.seed-sovereignty.org
- Vācu “jumta organizācija” augkopības un lopkopības dažādībai ("Dachverband Kulturpflanzen-und Nutztiervielfalt eV"):
www.kulturpflanzen-nutztiervielfalt.org/node/29
- Zemas Draugi e www.zemesdraugi.lv
- Patrick WIEBE blogs: www.bifurcatedcarrots.eu/


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now