Περιοχή: Κως
Περιβάλλον

Επιτακτική ανάγκη λήψης αποφάσεων για τη βιωσιμότητα της Κω

Η αναφορά απευθύνεται σε
Όλοι οι πολίτες και φίλοι της Κω

503 Υπογραφές

2.500 για τον στόχο της συλλογής

503 Υπογραφές

2.500 για τον στόχο της συλλογής
  1. Ξεκίνησε 19/10/2024
  2. Συλλογή ακόμα > 5 μήνες
  3. Υποβολή
  4. Διαλόγο με τον παραλήπτη
  5. Απόφαση

Συμφωνώ ότι τα δεδομένα μου θα αποθηκευτούν . Εγώ αποφασίζω ποιος μπορεί να δει την υποστήριξή μου. Μπορώ να ανακαλέσω αυτήν τη συγκατάθεση ανά πάσα στιγμή .

Η αναφορά απευθύνεται σε: Όλοι οι πολίτες και φίλοι της Κω

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της Κω βιώνουμε μία έντονη ανησυχία για την υποβάθμιση του νησιού μας. Η αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, ανάπτυξη του τουρισμού έχει ήδη προκαλέσει ορατά και σύνθετα προβλήματα. H φέρουσα ικανότητα της Κω ως προς τον μέγιστο αριθμό τουριστών που μπορεί να υποστηρίξει το νησί χωρίς να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον και χωρίς να υποβαθμιστεί η εμπειρία των επισκεπτών έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κως με ~37.000 μόνιμους κατοίκους, έφτασε φέτος να υποδέχεται ~1.500.000 τουρίστες. Υπό αυτήν την έννοια αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας σε ότι αφορά στην αναλογία τουριστών/κατοίκων.

Δεδομένου ότι:

1. ΔΕΝ έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατες μελέτες φέρουσας ικανότητας της Κω, βάσει αντικειμενικών δεδομένων και μετρήσεων,
  2. ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τα υδατικά αποθέματα και τη διαχείρισή τους, την οποία ανέθεσε η ΔΕΥΑΚ σε εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα,
  3. Μόλις έληξε η Διαβούλευση για το Χωροταξικό για τον Τουρισμό, η οποία αποτελεί ακόμα αντικείμενο επεξεργασίας ώστε να καταλήξει σε νομοσχέδιο, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς σχετικούς με τον τουρισμό να έχουν δημοσιοποιήσει πολλές και σοβαρές ενστάσεις,
  4. Η υπερσυγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας τους μήνες αιχμής προκαλεί ήδη επιβαρύνσεις σε φυσικούς πόρους, κυρίως στο νερό, προκαλώντας τεράστια προβλήματα ειδικά στον αγροτικό τομέα (περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η Κως - δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Αιτούμεθα την άμεση έναρξη δημόσιας συζήτησης για τα παρακάτω:

• Πάγωμα Αδειοδότησης Νέων Μεγάλων Ξενοδοχειακών Μονάδων: Προτείνουμε την αναστολή της ανέγερσης νέων μεγάλων μονάδων έως ότου ολοκληρωθούν νέες μελέτες φέρουσας ικανότητας.
  • Αναβάθμιση Υφιστάμενων Υποδομών: Προτείνουμε η αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών μονάδων να επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων.

Καλούμε τον Δήμο Κω και τις υπόλοιπες  δημοτικές παρατάξεις:

• Να οργανώσουν το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού για την ενημέρωση όλων, την κατάθεση προτάσεων, τη λήψη αποφάσεων και την προώθηση τους στο Δ.Σ. ώστε να αποτελέσουν επίσημη θέση του Δήμου της Κω.
  • Να υποστηρίξουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί υποχρεωτική η χορήγηση σύμφωνης γνώμης από τα Δημοτικά Συμβούλια για θέματα μείζονος σημασίας που καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας, όπως η αδειοδότηση νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Δεν είμαστε ενάντια στον τουρισμό.
Αντίθετα, αναγνωρίζουμε τη σημασία του για την τοπική οικονομία, αρκεί να είναι βιώσιμος και να διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο τουρισμός πρέπει να σέβεται τα όρια του νησιού, να μην επιβαρύνει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να προσφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία χωρίς να την εκτοπίζει. Η διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και η προστασία των φυσικών πόρων είναι εξίσου σημαντικές με την οικονομική ανάπτυξη. Μόνο μέσα από υπεύθυνη και προσεκτική διαχείριση μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Κω και τις επόμενες γενιές.

Αιτιολόγηση

Η Κως δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω υποβάθμιση. Σας καλούμε, ως φορείς και πολίτες, να υπογράψετε αυτήν την επιστολή, με στόχο την προστασία του νησιού μας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας.

Υπογράφοντας το αίτημά μας, κάνετε ένα κρίσιμο βήμα για τη έναρξη συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξουν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας σε αυτό το σημαντικό σκοπό

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας , Κινηση Πολιτων Για Βιωσιμη Κω από , Kos
Ερώτηση προς τον εκκινητή

Σύνδεσμος προς την αναφορά

Εικόνα με κωδικό QR

Δελτίο αποκοπής με κωδικό QR

κατεβάσετε (PDF)

Στοιχεία για το ψήφισμα

Η αναφορά ξεκίνησε: 19/10/2024
Η αναφορά τελειώνει: 18/04/2025
Περιοχή: Κως
Κατηγορία: Περιβάλλον

Αυτή η αναφορά έχει μεταφραστεί στις ακόλουθες γλώσσες

Μετάφραση αυτής της αναφοράς τώρα

Νέα γλώσσα

Συζήτηση

Ακόμα κανένα επιχείρημα υπέρ.

Ακόμα κανένα επιχείρημα κατά.

Γιατί υπογράφουν οι άνθρωποι

Η Κως, ένα από τα πιο εύφορα νησιά της Δωδεκανήσου, κάποτε λεγόταν πλωτός κήπος. Έχει απαράμιλλη ομορφιά κι επάρκεια στις παραγωγικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, καθώς η μεγαλύτερη έκταση του νησιού είναι καλλιεργήσιμη! Επέλεξα συνειδητά να μείνω μόνιμα εδώ και θα ήθελα να δω περισσότερους νέους να ασχολούνται με τη γη σαν έξτρα εισόδημα, αντί να χτίζουν δωμάτια προς ενοικιάση για φθηνούς τουρίστες. Η γη έχει να προσφέρει πολλά, είμαστε ήδη πλούσιοι, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα!
Κι ο τουρισμός μας προσφέρει πολλά αλλά όχι ο πολύς τουρισμός, ο σωστά επιλεγμένος.
Όχι στον υπερτουρισμό, το νερό και η γη ανήκουν στους Κώους κι όχι στην TUI.

Εργαλεία για τη διάδοση της αναφοράς.

Έχετε τη δική σας ιστοσελίδα, ένα blog ή μια ολόκληρη δικτυακή πύλη; Γίνε ο συνήγορος και ο πολλαπλασιαστής αυτής της αναφοράς. Έχουμε τις σημαίες, τα widgets και το API (interface) για να ενσωματώσετε τις σελίδες σας. Στα εργαλεία

Αυτή η αναφορά έχει μεταφραστεί στις ακόλουθες γλώσσες

Μετάφραση αυτής της αναφοράς τώρα

Νέα γλώσσα

Βοήθεια για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Θέλουμε, να ακούσουμε τα αιτήματα σας παραμένοντας ανεξάρτητοι.

Προωθήστε τώρα